Politie, Advocaten en Hulpverlening

December 30th, 2011
Door op de onderstaande links te drukken wordt doorverwezen naar de website van de betreffende instantie. Daar zijn telefoonnummers en andere informatie te vinden.
Ervaringsdeskundigen
Uit ervaring blijkt dat contact met ervaringsdeskundigen, ofwel vrouwen die zelf ooit slachtoffer zijn geweest, bijzonder zinnig kan zijn. Dat geldt in het bijzonder voor meisjes of vrouwen die zelf slachtoffer zijn en uit de dwangsituatie willen stappen.
HULPLIJNEN
 • Politie. Bij een vermoeden van mensenhandel waaronder loverboys is de politie de aangewezen instantie dit te melden. Dit kan bij 0900-8844. Prostitutie is niet verboden in Nederland. Een bezoeker van een prostituee die een vermoeden heeft dat een persoon het werk niet vrijwillig doet, kan dit zonder angst zelf strafbaar te zijn, doorgeven aan de politie. Wel zaak is het dit te doen bij een team ‘Mensenhandel’ of zeden. Wanneer een getuige of getuige-aangever aangifte wil doen, is de politie verplicht een aangifte op te nemen.
 • Meld Misdaad Anoniem 0800- 7000 oa. Schijn bedriegt: prostitutie bezoekers en anderen die signalen van gedwongen prostitutie anoniem willen doorgeven kunen bellen met 0800-700. Anoniem verstrekte signalen kunnen niet altijd tot bewijs leiden. Anoniem gemelde signalen kunnen wel als steunbewijs dienen wanneer er andere aanwijzingen zijn dat sprake is van een niet-vrijwillige situatie.
 • Domiciliekeuze: Nadrukkelijk willen wij ook wijzen op de mogelijkheid om wanneer geen anoniem aangifte gedaan kan worden, “domicilie’ te kiezen. Dat wil zeggen dat gekozen wordt voor een postadres in plaast van de naam van de aangever, dat op de aangifte verschijnt ( politiebureau, werkgever, zorginstelling, slachtofferhulp). In de aangifte wordt dan niet de naam van aangever bekend gemaakt. De rechter beslist later in hoeverre deze anonimiteit gehandhaafd kan worden. lees verder. Politie is niet altijd even goed op de hoogte van deze mogelijkheid. Vraag dus vooral door.

Huiselijk geweld.nl Geeft alle opvang- hulppunten per provincie aan dmv postcode of kaart.

Chatlijnen

 • Luisterend Oog (Humanitas) Voor wie zijn of haar verhaal kwijt wil. 7 dagen per week zijn er vrijwilligers van 16:00 tot 22:00 online beschikbaar. Vrijwilligers zijn getraind om door te verwijzen naar andere hulpverlenende instanties.
 • Fier Fryslan anonieme chatlijn over Loverboys (werkdagen van 17:00 tot 20:00)
 • StopLoverboys.NU (Meldnummer 0900 999 9991) Telefoon- en chatlijnen (o.a: Habbo-hotel) met ex-slachtoffers.
 • LANDELIJK NETWERK ZORGCOORDINATOREN Mensenhandel (via Comensha)

Zorgcoordinator Rotterdam Rijnmond en meldpunt jeugdprostitutie: Humanitas Prostitutie Maatschappelijk werk

ADVOCATEN

Advocatenkantoor Hompe (Amsterdam) Wilma Hompe

Beekadvocaten

OudeGracht Advocaten (Alkmaar) Annet Koopsen

Leidraad Advocaten (Leiden)

Van Twist Avocaten (Dordrecht)  mw Westerhof

 

Informatie en hulp organisaties

Beware of Loverboys, een christelijke website voor meiden, over verliefdheid, verleiding en verdriet: is een preventieproject van het Scharlaken Koord

Pretty Woman, stichting Stade, voorlichting en hulp bij loverboysituaties.

StopLoverboys.NU, particulier initiatief van Anita de Wit, moeder van vlinder (ex slachtoffer)

OPVANGCENTRA

 • Fier Fryslân (0900 567 5678) expertise- en behandelcentrum op het terrein van geweld in afhankelijkheidsrelaties in Leeuwarden.
 • De Garaasje, expertise en behandelcentrum Slachtoffers mensenhandel, onderdeel van Fier Fryslan
 • HVOQuerido (0800) 020 10 70 gratis) Crisisopvang vrouwen, Amsterdams Coordinatiecntrum Mensenhandel
 • VIeJa Utrecht (030 – 259 98 14 ) Opvang huiselijk geweld en vrouwenopvang Utrecht
 • Stichting Humanitas Prostitutie Maatschappelijk Werk: Biedt zowel praktische als psychosociale hulp aan prostitué(e)s of ex-prostitué(e)s in de regio Rotterdam.
 • Nidos (voogdij-instelling minderjarige vluchtelingen)
 • Stichting Jade, verzorgt hulp aan o.a alleenstaande minderjarige vluchtelingen in samenwerking met Stichting Nidos.
 • Blijf Groep (huiselijk geweld ook mensenhandel) (Alkmaar, Amsterdam, Flevoland, Haarlem, IJmond, Zaanstreek, Waterland)
 • Stichting Hulp en Opvang Prostitutie en Mensenhandel (SHOPDen Haag)

MANNENOPVANG

AANVULLENDE ZORG EN OPVANG

Onderstaande lijst is niet volledig Human Trafficking.Info verneemt graag aanvullingen en opmerkingen naar: chrissent@humantrafficking.info

Comments are closed.